Sere

Sere komt van de vroegmiddeleeuwse naam voor de zandkreekrug waarop onze B&B ligt. Sere is hetzelfde woord als het Engelse "sear", dat zoveel betekent als droog, dor en zonder vegetatie. Inmiddels is het niet meer droog en dor. Maar vroeger wel, toen de zee eeuwen lang met elke vloed het land binnenkwam en zand en slib achterliet in het midden van de brede kreek die noord- en zuid-Schouwen scheidde. De noordwal was Noordwelle, de zuidwal was Zuidwelle. Zuidwelle is verdwenen; Noordwelle bestaat nog.
Vanwege die historie, is de tuin van Landgoed Sere gekwalificeerd als een archeologische vindplaats "met hoge trefkans" van sporen uit de vroege Middeleeuwen, van nederzettingen op de zandkreekrug "Sere".

De naam Sere verwijst ook naar de voornaam van de vrouw van het echtpaar dat het huis in 1974/1975 heeft laten bouwen. Die vrouw heette "Sere". Daar zijn we pas later achter gekomen. Het woord Sere zal vast om die reden in 1975 zijn ingegraveerd in een van de dampalen bij de poort.
Des te opmerkelijker is het dan echter dat de grond waarop het huis gebouwd is al op kaarten uit de 17e eeuw de naam Sere draagt, die volgens exegeten hetzelfde is als het Engelse woord "sear".

.... wij denken aan een mysterie .... toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten